Nalazite se na: Home » Aktualno » Korizma 2016. i obavijest o križnom putu

Korizma 2016. i obavijest o križnom putu 

korizma 2016

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa i predstavlja dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta.

Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi: ‘Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti (latinski: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris)’ ili ‘Obratite se i vjerujte Evanđelju!’

Post na Pepelnicu i Veliki petak odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina. Svaki petak u korizmi je nemrs (ne jede se meso).

Inače, pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom. Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma. Čistom srijedom započinje liturgijsko vrijeme korizme.

 

Kroz cijelu korizmu u našoj župi križni put biti će utorkom, petkom i nedjeljom pola sata prije večernje svete Mise.