Nalazite se na: Home » Zbor mladih župe sv. Nikole Tavelića » O zboru “Shalom”

O zboru “Shalom” 

shalom o

Zbor mladih Shalom nastao je 1999./2000. godine na inicijativu mladih župljana župe sv. Nikole Tavelića u Županji. Ideja je niknula radi obogaćenja pjesmom večernje Svete Mise nedjeljama i blagdanima, kao i radi okupljanja i druženja većeg broja mladih osoba – kako drukčije nego uz gitaru i pjesmu. Tadašnje pastoralno vijeće na čelu sa tadašnjim župnikom vlč. Pavom Vukovcem sa radošću je prihvatilo taj prijedlog mladih. Zbor je potom osnovan, odabrano je ime SHALOM što na hebrejskom jeziku znači MIR, a veliki broj mladih priključio se zboru. Za sve nas tada je to bilo nešto novo – znali smo da želimo svirati i pjevati i tako slaviti Boga ali nismo znali niti jednu pjesmu. Tada smo nabavili nekoliko kaseta poznatih bendova poput “Franjevački bend”, “Fides”, “Electrospiritus”, “Božja slava bend”… Za rijetke smo pjesme imali ispisane akorde i riječi što nas je nagnalo da sami „skidamo“ pjesme i riječi pjesama. Nakon nekoliko uvježbanih pjesama došla je i ta večer kada smo po prvi puta zasvirali na Svetoj Misi. Još se pamte riječi tadašnjeg župnika Vukovca koji nas je najavio riječima: „Ovo im je vatreno krštenje!“. Od osnutka da danas zbor je svirao i pjevao na preko 1000 Svetih Misa! Slava Isusu! Također, zbor često sviranjem i pjevanjem sudjeluje na slavljima, klanjanjima, duhovnim obnovama i svetim Misama koje predvodi dr. sc. fra Ivo Pavić. Zbor je gostovao u mnogim župama u Hrvatskoj i BiH.

Zbor je do sada izdao tri CD-a – „Radost je u Bogu“, „Snaga je u Bogu“ i „Shalom“. Svaki cd je snimljen uživo sa naknadnom obradom u studiju „MAK“ kod tonmajstora Branimira Jovanovca. Prva dva snimljena su u župnoj crkvenoj dvorani a treći CD je snimljen u županjskom kinu „Mladost“. Svaki CD prožet je meditacijama patera Marka Glogovića, pavlina iz samostana u Sveticama kod Karlovca. Važno je reći da su CD -i snimani uz veliku pomoć i silu Duha Svetoga a snagu pjesama i meditacija možete čuti na našim CD-ima. Također, zbor je do sada izdao dva izdanja pjesmarice pod nazivom „Shalom“ (novo nadopunjeno izdanje pjesmarice sadrži 219 pjesama na oko 200 stranica).

Kroz zbor su prošli mnogi mladi od kojih neki danas imaju svoje obitelji i djecu. Mnogi mladi su otišli iz zbora zbog odlaska na studije, ali uvijek se Gospodin pobrine da dođu nove „mlade snage“. U počecima smo imali svega dvije akustične gitare, da bi danas nakon 15-ak godina djelovanja imali cijelo vlastito ozvučenje, konge, bongose, def, marakas, shaker, chimes, akustičnu gitaru, bas gitaru i električnu gitaru… Gospodin je zaista čudesan! Zbor posjeduje i jednu flautu ali je za sada nema tko svirati – stoga ako TI, mladi brate ili sestro, osjetiš poziv i imaš dara za zasvirati flautu nemoj se ne odazvati tom pozivu. Također ovo je i poziv svima mladima da se priključe zboru i svojim glasom i dlanovima slave Boga!

Svi zainteresirani mogu se javiti voditelju nakon večernje nedjeljne Mise u župi ili doći srijedom u 20 sati na probu. Dođi, jer kod nas je puno važnije SRCE od glasa!

VODITELJ ZBORA MLADIH