Nalazite se na: Home » O župi

O župi

Osnivanje župe – ŽUPANJA 2

Dopisom Biskupskog Ordinarijata u Đakovu 10. Lipnja 1969., obaviješten je župski ured u Županji da se na teritoriju župe treba osnovati još jedna župa. Komisija je došla u Županju 18.lipnja 1969. I uputila se u ulicu Martina Iliševića, kao najpogodniju za smještaj nove župe. Komisija je tu pogledala jedno od gradilište, koje je župnik imao u vidu ali su se tu stvari malo zakomplicirale te se odustalo od toga gradilišta. Da bi nešto kasnije prilikom obilaska bolesnika tadašnji župnik u Županji saznao za jedno gradilište u spomenutoj ulici koja je na prodaju. To gradilište obilazi komisija i u razgovoru sa tadašnjim vlasnikom uspjeli su se dogovoriti oko cijene.

Dana 1. Listopada 1969.dekretom biskupskog Ordinarijata osnovana je nova župa – Županja 2. Upraviteljem je tada imenovan ADAM IVIČIĆ, župnik župe Županja 1. Odlučeno je da će župa biti posvećena prvom hrvatskom svecu – Nikoli Taveliću, koji je u godini otvorenja župe trebao biti proglašen svetim.

1969. godina i 1970.

Prvim župnikom ove nove župe imenovan je vlč. Ivan Mutzhaus, do tada kapelan u Bizovcu. Zaređen je za svećenika 29. Lipnja. 1967. Zajedno sa župljanima kreće u gradnju crkve, župnog stana. Ne treba ni napominjati da su počeci radova bili izuzetno teški, ali uz pomoć župljana i Božju pomoć radovi su započeli.

1971.

Ove godine osnovan je i prvi mješoviti zbor nove župe koji je brojio 32 člana, tako da je župa sada imala vlastiti zbor koji je mogao animirati liturgijska slavlja. Te iste godine prilikom blagoslova kuća pokrenuta je i akcija caritasa tj. pomoći onim župljanima koji su bili slabog imovinskog stanja.

Ove godine dobiven je i projekt buduće crkve, tada je određeno da će blagoslov kamena temeljca biti 14.11.1971. na dan blagdan sv. Nikole Tavelića.

1972.

Nova godina donijela je i nove planove , nove kombinacije, ali i nove probleme, jer je trebalo nastaviti s gradnjom – da se ne ostane samo pri temeljima – ali jer se radi o visokogradnji trebalo je nastavak radova povjeriti nekom poduzeću.   Radove je dobilo poduzeće „ Rad “ iz Đakova, što će se kasnije pokazati dobrim potezom. Radovi su započeli i datum završetka trebao je biti prije crkvenog goda Sv. Nikole Tavelića. Radovi su tekli dobro, ali bilo je i manjih problema koji su se u hodu savladavali. Te godine prvi puta je održana Misa polnoćka na kojoj se sudjelovalo oko 900 osoba iako je crkva bila u povojima. (crkva je bila bez namještaja i bilo kakvog uređenja, znači goli zidovi )

1973.

Ova godina protekla je u nezgodnim okolnostima, kako kod nas tako i u svijetu. Svijet je pogodila ekonomska kriza, ali je cijela godina uz Božju pomoć protekla dobro i nastavljeno je sa vanjskim i unutarnjim radovima na crkvi.

1974.

 Nastavljeno je sa vanjskim i u nutarnjim radovima na crkvi. U ovoj godini blagoslovljene su i vjeronaučne dvorane, koje su služile  i u liturgijske svrhe.

1976. i 1977.

Nastavilo se sa radovima na crkvi.

1978.

Ova godina ima posebno značenje za novu župu jer 1. kolovoza 1978. Nastupio je na dužnost novog župnika vlč. Tadija Pranjić, dotadašnji kapelan u Vinkovcima 1. Od župe se oprostio bivši župnik koji je primio dužnost župnika u Bizovcu. Nakon kratke prilagodbe na župu, novi župnik zajedno sa župljanima kreće u nastavak gradnje crkve i svega ostalog što je započeto. Ove godine obnovljena je stara ali svrsi shodna župska kuća koja nije imala ni sanitarni čvor.

6 Vjernici poslije sv.Mise u župnom dvorištu 14.11.1978.

Vjernici poslije sv.Mise u župnom dvorištu 14.11.1978.

5 Dio vjernog naroda za vrijeme sv.Mise 14.11.1978.

Dio vjernog naroda za vrijeme sv.Mise 14.11.1978.

 

 

1979.

Ova godina značajna je po tome što su se u našoj župi održale misije. Toga dana na blagdan Blagovijesti u našoj župi su bila dvojica misionara, koji su predvodili duhovnu obnovu kroz osam dana. Na obnovu je došao i tadašnji biskup msgr. Ćiril Kos. Nakon misije nastavilo se sa radovima u crkvi i izvan crkve.

 

 

1980.

Unutarnji radovi u crkvi su bili završeni i crkva je izgledala puno ugodnije nego prijašnjih godina.

15 Dječaci prvopričesnici sa župnikom i sestrom Dragomirom Jovanovac - svibanj 1980. godine

Dječaci prvopričesnici sa župnikom i sestrom Dragomirom Jovanovac – svibanj 1980. godine

16 Djevojčice prvopričesnice za vrijeme sv.Mise - svibanj 1980. godine

Djevojčice prvopričesnice za vrijeme sv.Mise – svibanj 1980. godine

17 Župnik Tadija Pranjić - ljeto 1980. godine

Župnik Tadija Pranjić – ljeto 1980. godine

1981.

Ova godina započela je u znaku priprave za sv. Krizmu. Vjeronauk se održavao dva puta tjedno. Nastojalo se krizmenicima ali i mladima što bolje prenijeti Božja Riječ.  25.10.1981. crkvu je blagoslovio msgr. Ćiril Kos.

18 Krizmenici Matilda Milinković i Srećko Knežević, te dječak Tomislav Bolen pozdravljaju biskupa - 17.05.1981.

Krizmenici Matilda Milinković i Srećko Knežević, te dječak Tomislav Bolen pozdravljaju biskupa – 17.05.1981.

19 - Krizma, 17.05.1981.

Krizma, 17.05.1981.

20 Biskup Ordinarij Msgr. Ćiril Kos 25.10.1981. godine

Biskup Ordinarij Msgr. Ćiril Kos 25.10.1981. godine

                                                                               21 Nakon blagoslova župne crkve sv.Nikole Tavelića, Županja 2 - 25.10.1981. godine

1982.

Ova godina je izuzetno važna jer je u jesen te iste godine bila završena fasada od ulice zajedno sa tornjem, a sredinom jedanaestog mjeseca završeni su svi vanjski radovi na crkvi. Te iste godine uređen je oltar, svetohranište te stolice za svećenika i dva ministranta.

22 Crkva u proljeće 1982. godine

Crkva u proljeće 1982. godine

23 Crkva sa stražnje strane nakon završetka svih vanjskih radova -  jesen 1982. godine

Crkva sa stražnje strane nakon završetka svih vanjskih radova – jesen 1982. godine

24 Crkva sa prednje strane nakon završetka svih vanjskih radova -  jesen 1982. godine

Crkva sa prednje strane nakon završetka svih vanjskih radova – jesen 1982. godine

1983.

Ovu godinu obilježio je početak Euharistijskog Kongresa u našoj župi. Govorilo se o svećeničkom pozivu, a glavnu riječ opet su imali misionari a zajedno s njim opet je sudjelovao i biskup msgr. Ćiril Kos.

Ove godine došlo je do promjene župnika. Vlč. tadija Pranjić razriješen je sa dužnosti župnika u Županji 2 te je imenovan upraviteljem župe Vinkovci 1, a za novo župnika postavljen je dotadašnji kapelan u Županji 1, vlč. Pavo Vukovac. Te iste godine 25. rujna biskup msgr. Ćiril Kos je blagoslovio crkvu.

1984.

Crkva je već bila dovršena i uređenja ali su još uvijek nedostajala zvona, klupe… Tako da se krenulo u nabavku svega onoga što je još bilo potrebno..

25 Oltar

Oltar

26 Stolica za svećenika i dva ministranta

Stolica za svećenika i dva ministranta

28 Izgled crkve nakon stavljanja krova i napravljenih zabata

Izgled crkve nakon stavljanja krova i napravljenih zabata

27 Izgled crkve nakon stavljanja krova i napravljenih zabata

Izgled crkve nakon stavljanja krova i napravljenih zabata

1988.

22. 5. 1988. Bila je sv. Krizma koju je podijelio msgr. dr. Marin Srakić. Bilo 205 krizmenika dosad daleko najveći broj otkad župa postoji.

29.6.1988. na Petrovo bilo je ređenje za svećenika našega župljanina vlč. Vinka Dubravca.

Počinju radovi na izgradnji novog župnog stana.

1990.

Godina je to velikih previranja i promjena na političkoj sceni. Te promjene su mnoge generacije čekale i mnogi ih nažalost nisu dočekali. 25. 6. 1991. Sabor donosi odluku osamostaljenju Republike Hrvatske. Te godine započinje rat.

1.9.1990. bio je usprkos svim nedaćama i blagoslov novog župnog stana.

30 Izgled župnog stana s nekoliko strana odmah nakon useljenja

Izgled župnog stana s nekoliko strana odmah nakon useljenja

31 Izgled župnog stana s nekoliko strana odmah nakon useljenja

Izgled župnog stana s nekoliko strana odmah nakon useljenja

32 Izgled župnog stana s nekoliko strana odmah nakon useljenja

Izgled župnog stana s nekoliko strana odmah nakon useljenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33 Izgled župnog stana za vrijeme rata

Izgled župnog stana za vrijeme rata

34 Izgled župnog stana za vrijeme rata

Izgled župnog stana za vrijeme rata

35 Izgled crkve za vrijeme rata

Izgled crkve za vrijeme rata

1992.

U vrijeme rata te godine našu župu posjetio je msgr. Vinko Puljić, sarajevski nadbiskup. Te godine održana je prva sv. Misa i blagoslov škole – što je do tada bilo nezamislivo u vrijeme komunizma.

36 Sveta Misa i blagoslov osnovne škole

Sveta Misa i blagoslov osnovne škole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

38 Župnik Pavo Vukovac, biskup Marin Srakić i đakon Florijan Koetek

Župnik Pavo Vukovac, biskup Marin Srakić i đakon Florijan Koetek

37 Tijelovska procesija od jedne do druge župe

Tijelovska procesija od jedne do druge župe

 

1994.

Iako je rat bio u punom jeku župnik vlč. Pavo Vukovac odlučio je obnavljati crkvu koja je bilo oštećena za vrijeme rata. Mnogi su tada dobronamjerno a neki i zlonamjerno postavljali pitanje: čemu obnova u tijeku rata? Župnik je imao čvrste i uvjerljive odgovore. Prvotni razlog početka obnove bio je povećati optimizam i ohrabriti župljane. U tijeku rata krenulo se u unutrašnju obnovu crkve.

1995.

Nastavljeni su radovi na rekonstrukciji crkve kako iznutra tako i izvana. To je ujedno i godina veoma značajnih i velikih događaja za oslobođenje naše domovine.

1997.

Budući da je crkva bila uređena izvana i iznutra, da je nabavljen nepomični oltar, crkva je stekla sve uvjete da bude posvećena. Stoga je određen datum posvete 12.10.1997. – mjesec dana od 26 godišnjice polaganja kamena temeljca i 27. obljetnice osnutka župe.

Ova godina je zapamćena i po drugoj mladoj misi u našoj župi koju je imao vlč. Nikica Jurić.

41 Unutrašnjost crkve nakon uređenja - 1996.godina

Unutrašnjost crkve nakon uređenja – 1996.godina

42 Unutrašnjost crkve nakon uređenja - 1996.godina

Unutrašnjost crkve nakon uređenja – 1996.godina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43 Posveta crkve

Posveta crkve

44 Posveta crkve

Posveta crkve

45 Posveta crkve

Posveta crkve

1998.

Sve do 1998. Godine trajala je vanjska i unutarnja obnova crkve. Nakon završetka obnove krenulo se u obnovu i uređenje donjih vjeronaučnih prostora.

1999.

Dana 25. 7. 1999. Župa je opet doživjela i proslavila Mladu misu, koju je imao fra Mijo Tikvić.

2004.

Dekretom Biskupskog ordinarijata u Đakovu od 16.7.2004. danom 20. 8. 2004. Vlč. Pavo Vukovac imenovan je župnikom župe Osijek 6 – Retfala. Za njegovog nasljednika imenovan je vlč. Marko Peulić, dotadašnji župnik u Petrijevcima.

2005.

Župa doživljava još jednu radost proslave Mlade mise vlč. Borisa Vulića koji je svoje misno slavlje imao 17.8.2005.

2006. – 2013.

Od 2006. Pa sve do danas u župi su rasle mnoge pobožnosti.( zajednica Bog je ljubav, Ignacijanske vježbe, Duhovne vježbe prof. Ivančića, Shonštatski pokret… ). U svim pokretima sudjeluju naši župljani od kojih su neki i voditelji pojedinih grupa. Do danas su održana brojna hodočašća na koja su se naši vjernici odazivali u velikom broju.

Posebno smo ponosni na svoje mlade iz zbora  „ Shalom “ koji su nas svojim pjevanjem i slavljenjem Boga lijepo predstavljali širom lijepe naše ali i Bosne i Hercegovine. Zbor je mladih u dosadašnjem svom djelovanju izdao tri nosača zvuka.

Crkva je naravno sukladno vremenu, bila obnavljana i krečena, postavljena je nova rasvjeta, uređene su dvorane. Tokom svih ovih godina uređivalo se i crkveno dvorište koje je još od 1997. pa do danas dobilo mnoge nagrade za najljepši uređeni okoliš.

2013.

Župa je doživjela još jednu radost proslave Mlade mise. Ovaj puta to je bio pater Goran Živković koji je svoju mladu misu proslavio 20. 10. 2013. godine.


Fotogalerija: